Varnost v prometu: za te projekte bo vlada namenila skoraj 400 milijonov evrov Varnost v prometu: za te projekte bo vlada namenila skoraj 400 milijonov evrov Največji projekt, ki se bo končal leta 2022, bo dobrih 55 milijonov evrov vredna izgradnja ceste Kidričevo–Polule v Celju, druga največja investicija pa bo izgradnja kolesarske povezave med Dravogradom in Mariborom, ki bo stala nekaj manj kot 30 milijonov

Kako je Marka s super naložbo »nategnil« nekdanji sošolec

Čas branja: 4 min
07.07.2016  20:54
Trenutne nizke depozitne obrestne mere in precej nihajne borze so ravno pravšnje za super naložbene produkte - te nam veliko­krat ponudijo naši bližnji ali znanci.
Kako je Marka s super naložbo »nategnil« nekdanji sošolec

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Warren Buffett dodaj
Google dodaj

Članek je bil objavljen v junijskih Mojih financah.

Ko je Marko podedoval nekaj denarja, se je kot po naključju pred njim pojavil nekdanji sošolec Emil in mu predstavil fantastično naložbeno priložnost neke nemške družbe. »Verjemi mi, donosi so tako veliki, da boš na koncu imel desetkrat več,« ga je spodbujal. Čeprav Marko ni razumel produkta, se je vdal skušnjavi. »Tudi jaz sem vložil v to in stvar res deluje. Prejšnji mesec sem dobil dva tisoč evrov in to je šele začetek. Hitro se moraš odločiti, saj veš, kdor ne riskira, ne profitira ...« ga je Emil prepričal. Marko je nekaj časa prejemal obvestila o vrednosti naložbe. Ko nekega dne tega poročila ni dobil, mu je Emil potarnal, da je denar izgubil, da so krivi Nemci, a da ni panike, da je našel še eno boljšo naložbo. Marko je denar izgubil, z Emilom pa pretrgal stike. Podobnih zgodb smo v zadnjih letih slišali veliko.

Prevaranti vohajo denar

Takšnih, kot je Marko, pa ni malo. Vsak deseti vlagatelj je izgubil velik denarni vložek v naložbeni prevari, kaže raziskava ameriškega nadzornega regulatorja FINRA. Raziskav o tem, koliko je pri nas takšnih, nismo našli. Je pa tudi tako, da tega ne obešamo na veliki zvon. Ameriška raziskava je pokazala, da žrtve prevar niso neizobraženi in neuki vlagatelji, ki jim manjka zdrave pameti in osnovnega znanja o vlaganju, nasprotno - so bolj izobraženi, z nadpovprečnimi dohodki, sami upravljajo premoženje in iščejo priložnosti za oplemenitenje. Ti so še posebno »privlačni« za prevarante in pogosto lahek plen. Prevaranti gredo tja, kjer je denar.

Kdo jim pogosto nasede:

• izobraženi,

• optimistični,

• samozavestni,

• z večjimi dohodki,

• finančno pismeni,

• psihično ranljivi,

• tisti, ki so kaj podedovali, dobili odpravnino ali kakšen drug finančni priliv.

Prevaranti nas zadrogirajo

So mojstri manipulacije. Prežijo na naše najbolj skrite potrebe, so »psihologi«, nekatere znajo celo hipnotizirati. Nagovarjajo čustva, ki so največkrat povezana z denarjem - strah ali pohlep, zavist in ljubosumje. Znanstveniki so potrdili, da najboljši prevaranti s svojimi subtilnimi potezami vplivajo na svojo žrtev tako, da v njihovih možganih vidimo kemične reakcije, ki so podobne učinkom jemanja drog. Večina žrtev naložbenih prevar pove, kako zelo lepo so znali govoriti prodajalci.

Tehnike prepričevanja in pritiskanja na žrtve

S taktiko »fantomskega bogastva« nagovarjajo naše materialne želje. »Z donosom iz te naložbe si boste čez pet let lahko kupili večje stanovanje, nov avto.« Če jim ne verjamete, bodo vaše nezaupanje premagali s taktiko »vira kredibilnosti« - svojo naložbo bodo povezali z uglednim podjetjem, osebo ali državo: »Naš upravljavec premoženja je iz Švice. Imamo tudi dovoljenje nemškega urada za vrednostne papirje.« Taktika »socialnega konsenza« bo nagovorila vaš »čut za čredno vedenje«: »Tudi vi ste lahko tako uspešni, samo vložite svoje prihranke v naložbeno priložnost, ki sem vam jo predstavil. Dam vam popust.« Prevarant vas poskuša premamiti s taktiko »recipročnosti«: jaz vam ponudim majhno uslugo v zameno za vašo veliko uslugo. Če nič ne deluje, bodo poskusili s taktiko »redkosti« - ustvarjanje občutka nujnosti, ker je na voljo samo omejeno število tistega, kar nam ponujajo: »Na voljo sta samo še dva izdelka. Podpišite pogodbo še danes. Zaloga hitro poide in takšne priložnosti ne boste več imeli.«

Kako zavohati prevaro? Razkrivamo 7 znamenj

kuza-detektiv-ss.1465647641.png.o.240px.png

1. ZAGOTOVLJENI VELIKI DONOSI

V svetu financ je zelo malo zagotovljenega. Odsotnost tveganja in veliki donosi ne gredo skupaj. Vsak, ki vas poskuša prepričati o nasprotnem, lahko sodi v skupino prevarantov. Veliki donosi so povezani z velikim tveganjem, kar pomeni, da lahko tudi izgubite, kar ste vložili. Brez razumevanja in spoštovanja tega načela pomeni, da ste finančni trg zamenjali za igralnico.

2. ZAPLETENI FINANČNI PRODUKTI, KI JIH NE RAZUMETE

Vlaganje v finančne produkte za vlagatelja ne sme biti visoka znanost. Bodite pozorni, kadar vam zagotavljajo, da visoka donosnost naložbe temelji na zapleteni naložbeni strategiji ali sami kompleksnosti finančnega produkta, pri tem pa vam nočejo ali ne znajo dobro pojasniti te strategije. Držite se nasveta legendarnega borznega mačka Warrena Buffetta: »Nikoli ne vložite v nekaj, česar ne razumete.«

3. BREZ ALI Z VELIKO PAPIROLOGIJE

K pravi naložbi sodi tudi ustrezna dokumentacija o njej. Če vam svetovalec te ne more ponuditi, ker ne obstaja, in vas hoče prepričati, da mu zaupate samo na podlagi ustnih obljub ali neke spletne strani, je to lahko dokaz, da za lepimi besedami in obljubami ni ničesar razen - prevare. Včasih velja tudi nasprotno, zasujejo vas s številnimi papirji, zapletenimi pogoji poslovanja ... ali pa je vse skupaj dostopno na neki spletni stani.

4. BREZ DOVOLJENJ IN LICENC

Ta produkt ne potrebuje nobenih licenc, velikokrat prepričujejo prevaranti. To ne drži. Za vse, kar se trži pri nas, je treba imeti tudi ustrezna dovoljenja. Čeprav je mogoče licenco in dovoljenja tudi preveriti pri naših nadzornih organih, pa večina vlagateljev tega ne stori. So pa prevaranti tudi tako zviti, da sestavljajo produkte, ki ne sodijo v nadzor nobene od nadzornih institucij. Ne sklepajte poslov, če ne veste, s kom imate opravka. Naj vam ne bo nerodno preveriti, kdo je oseba, ki vam ponuja produkte pri ustreznih institucijah, na Googlu, pri družini, znancih in prijateljih, finančnih strokovnjakih.

5. VEDNO SAMO NAVZGOR

Vsaka naložba, katere tečaj se samo vzpenja in nikoli ne »zaniha navzdol«, je sumljiva, saj tudi najbolj konservativne naložbe doživljajo nihanja in spremembo vrednosti.

6. ODLOČITI SE MORATE ZDAJ, JUTRI BO PREPOZNO!

Večina pravih naložb bo na voljo tudi jutri in pojutrišnjem. Pošteni in strokovni svetovalci vam bodo dali čas za razmislek - večina bo celo vztrajala, da predlog ali ponudbo prespite in si morebiti pridobite drugo mnenje. Če pa se morate hitro odločiti, potem nekaj smrdi ne glede na star slovenski pregovor o zamujeni priložnosti.

7. SLAVNI SO TUDI VLOŽILI

Če vas svetovalec poskuša prepričati z argumentom, da so tudi drugi - slavni, pomembni, pametni - vložili svoj denar v naložbo, ne nasedajte. Takšno prepričevanje deluje, ker se ljudje radi zanašamo na to, kaj počnejo drugi. Takšnemu brezglavemu sledenju rečemo »čredni nagon« in velikokrat je bolje, da nismo del tega.

Kdaj je goljufija kazniva?

Kdor zato, da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, spravi koga z lažnivim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto ali ga pusti v zmoti in s tem zapelje, da ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj stori ali opusti, se kaznuje z zaporom do treh let, piše v kazanskem zakoniku. V strokovni javnosti se za opisano ravnanje uporablja termin prevara. Izvršitveno ravnanje pri navedenem kaznivem dejanju je preslepitev, torej lažno prikazovanje ali prikrivanje dejanskih okoliščin, s čimer storilec oškodovanca zapelje v zmoto.

Foto: Shutterstock

Mateja Bitenc je zaposlena na oddelku za gospodarsko kriminaliteto PU Ljubljana. Njena področja zanimanja so finančna kriminaliteta, viktimologija beloovratniške kriminalitete, naložbene prevare, pranje denarja.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Članki
Članki Coinspace, nova kriptovaluta, nov nateg? 4

Kaj ima vsaj tri robove, en vrh in je od strani videti kot trikotnik?

Članki
Članki »Ne, ni finančna veriga.« »Pa služite s pripeljanimi člani?« »Hm ...« 12

V torkovih Financah smo ob odkritju sedemmilijardne Ponzijeve sheme na Kitajskem opozarjali, da se ob nizkih obrestnih merah in po zadnjih...

Članki
Članki LEOcoin: nov bitcoin ali še en nateg starih znancev? 7

Poznavalci svarijo, da pri novih kriptovalutah prihaja do prevar nevednežev