Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kripto   dodaj
Google dodaj
Nejc Kodrič dodaj
 
Čas branja: 4 min
21.04.2016  22:30
Kaj ima vsaj tri robove, en vrh in je od strani videti kot trikotnik?
Coinspace, nova kriptovaluta, nov nateg?

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
kripto   dodaj
Google dodaj
Nejc Kodrič dodaj

Bralec nas je obvestil o ponudbi, da postane del Coinspacea in dobro zasluži. Coinspace? Kaj pa je to? Sliši se kot nova prevara.

Coinspace je družba, ki je registrirana v malteškem mestecu Mosta, ustanovil jo je Danjel Pawl. Spletna stran Coin­space.eu je registrirana prek slovenske storitve Hitrost.com. V zadnjem letu smo naleteli že na dve sumljivi kriptovaluti, octacoin in LEOcoin.

Kako naj bi delovalo?

Za vključitev je treba kupiti enega od začetnih paketov. Ti stanejo med 300 in 12 tisoč evri. Dražji je paket, večje mesečne zaslužke obljubljajo. Pri paketu za 12 tisoč evrov naj bi mesečni zaslužki znašali 1.520 evrov, izhaja iz predstavitev na Youtubu.

Člane nagrajujejo za privabljanje novih vlagateljev. Denimo za vložek 12 tisoč evrov dobijo neposredno 1.440 evrov. Poleg tega pa so vsak mesec nagrajeni s točkami, ki jih dobijo za vsakega novega člana. Tistim, ki zberejo dovolj točk, družba obljublja mobilni telefon, luksuzen avto, najuspeš­nejšim celo vilo.

In kako naj bi to premoženje nastajalo? Vlagatelje novačijo z obljubami zaslužka z rudarjenjem novih kriptovalut (kot so bitcoin, ethereum in druge) kot tudi z možnostjo sodelovanju pri nastanka nove kriptovalute s-coin.

Smrdi po prevari

Ko v Google vpišemo Coinspace, je prvi zadetek uradna stran, drugi pa opozorilo o prevari, ki ga je objavil portal CCN, ki piše o kriptovalutah. »Coinspace ima vse značilnosti prevare, predvsem pa je videti predobro, da bi bilo res,« so zapisali. Našli smo tudi spletne strani s fotografijami pisarn Coinspacea, ki so bile očitne fotomontaže. Avtorji spletnih strani so verjetno želeli narediti vtis, da je Coinspace resno in zaupanja vredno podjetje.

Kaj pravi kriptomaček Nejc Kodrič?

»Coinspace? Zanj še nisem slišal,« pravi soustanovitelj Bitstampa, ene večjih menjalnic najbolj razširjene kriptovalute bitcoin, Nejc Kodrič. Ko smo začeli razlagati, kako se v Sloveniji trži Coinspace, nas je prekinil: »Na prvi pogled se sliši kot že prenekatera (Ponzijeva) shema, ki se nazadnje sesuje zaradi pomanjkanja novih vlagateljev. Ni prvi tak sistem in verjetno ne bo zadnji. V Sloveniji sta bila nekaj časa priljubljena onecoin in mcoin. V takšnih zgodbah navadno nastopajo isti akterji, ki so promotorji takšnih in drugačnih shem sumljivega slovesa. Sodelovanje v čem takšnem močno odsvetujem.«

Promotorji shem, ki temeljijo na kriptovalutah, novačijo vlagatelje s primerjavo z bit­coinom. Je možnost, da se taka rast pojavi pri kateri od kriptovalut, ki nastajajo na novo? »Pri takšnih ponudbah svetujem skrajno previdnost. To je tako, kot bi vam nekdo na podlagi visoke cene unče zlata ponujal neko drugo kovino in prodajal zgodbo, da se bo tudi vrednost te kovine povzpela enako, kot se je vrednost zlata,« pojasnjuje Kodrič.

coinspace1.1461263129.jpg
Tako naj bi bil videti sedež Coinspaca.

coinspace2.1461263127.jpg
To pa je slika, ki jo na spletu kot svoj »sedež« ali opis svojih storitev uporablja več manjših podjetij.

Klic z neznane številke

Ko se je razširilo, da pišemo o Coinspaceu, smo prejeli klic osebe, ki je želela ostati anonimna. Želela se je srečati z nami, ker je slišala, da smo o Coinspaceu dobili napačne informacije. Prav, zakaj pa ne. Sešel sem se z moškima, za potrebe članka ju imenujmo Peter in Matej. Povedala sta, da delata za Coinspace, vendar ne moreta govoriti v imenu podjetja. Pojasnila sta še, da je poslanstvo Coinspacea narediti za uporabnike prijazen plačilni kovanec. Da bi z s-coinom lahko kupil karkoli. Zakaj pa ne bi kupil z evri? »Ker je kriptovaluta cenejša in varnejša kot kreditna kartica. Boljša je za prodajalca,« sta povedala.

Ideja je, da bo vsak uporabnik Coinspacea lahko trgovcu »prodal« sistem Coinspace kot plačilno sredstvo in od tega dobival provizijo. Dodala sta, da bo valuta s-coin na trgu šele konec leta, zdaj se z njo trguje v zaprtem krogu ljudi, cena pa je vedno pol evra. Kaj pa, ko bo prišel na trg? »Potem bo ceno določal trg, lahko bo šla na 400 evrov kot pri bitcoinu,« je odgovoril Matej. »Lahko pa bo tudi nič,« sem bil skeptičen. »Ne bo nič,« je odvrnil Matej.

Kaj točno se zgodi, če Coinspaceu dam 1.500 evrov? »Za to leto dni dobivaš 12 kovancev na dan, vsakega lahko prodaš za pol evra,« je pojasnil Matej. To pomeni, da bom konec leta iz 1.500 evrov naredil 2.190 evrov? »Tako je.« Zakaj si torej ne bi izposodil milijon evrov in bi v letu dni zaslužil pol milijona evrov? »Ne, tega pa nočemo. Želimo, da je s-coin za malega človeka, da ga bo uporabljala velika množica ljudi, to potrebujemo,« je povedal Matej.

»Kdo je sploh šef Coinspacea?« me je zanimalo. Peter je povedal, da je neki Danijel (verjetno Danjel Pawl), a da ga ne pozna, tudi videl ga ni še nikoli. Pokazal sem jima montirane slike pisarn, recepcije in podatkovnega skladišča z napisi Coinspace in vprašal, kaj to pomeni. »To smo videli, to je verjetno naredil eden od affiliatov (članov) Coinspacea, a ga bomo prijavili zaradi zavajanja,« je pojasnil Peter. Povedal je tudi zgodbo (o tem je pisal prej omenjeni CCN), da je eden izmed njihovih prodajalcev govoril, da se kovanci pošiljajo po pošti, kar je sprto s konceptom kriptovalute. Ampak na to pač ne morejo vplivati. »Skratka, naokoli hodijo sodelavci Coinspacea, ki lažejo,« sem komentiral. »Ja, to si zdaj malo grdo obrnil, ampak, ja, recimo,« je odgovoril Peter. Koliko Slovencev je že vložilo v Coinspace? Po njegovem bolj malo.

Naše priporočilo: če ne razumete, tace stran!

Na Financah se pridružujemo Nejcu Kodriču, ki svetuje previdnost. Če ne razumete delnic, ne trgujte z njimi. Same kriptovalute niso nateg. So pa bolj zapletene kot običajne valute, njihova vrednost bolj niha, sploh ko gre za kriptovalute, ki jim trg še ni določil niti vrednosti. Morda bo s-coin čez leto dni vreden res 400 evrov in morda z upoštevanjem našega nasveta zapravljate priložnost, da bi bili bogati. Ampak ne pozabite: sodelavci Coinspacea pri novačenju uporabljajo lažne slike. Oblikuje se piramidna shema, če se pridružite, dobijo del vašega denarja. S-coin je zdaj vreden pol evra le zato, ker je takšna cena določena v krogu ljudi, ki z njim trgujejo. Spomnite se na travme ljudi, ki so najeli posojila v švicarskih frankih. Če lahko toliko tegob povzroči razmeroma stabilen tečaj evro-frank, koliko tegob lahko povzroči kriptovaluta? Vsekakor za s-coin ne zapravite denarja, ki ga absolutno ne morete pogrešiti.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Članki
Članki Kako je Marka s super naložbo »nategnil« nekdanji sošolec

Trenutne nizke depozitne obrestne mere in precej nihajne borze so ravno pravšnje za super naložbene produkte - te nam veliko­krat...

Članki
Članki »Ne, ni finančna veriga.« »Pa služite s pripeljanimi člani?« »Hm ...« 12

V torkovih Financah smo ob odkritju sedemmilijardne Ponzijeve sheme na Kitajskem opozarjali, da se ob nizkih obrestnih merah in po zadnjih...

Članki
Članki LEOcoin: nov bitcoin ali še en nateg starih znancev? 7

Poznavalci svarijo, da pri novih kriptovalutah prihaja do prevar nevednežev